SSC Napoli: Όταν το πάθος συναντά τη δίψα!

Η φετινή σεζόν, είναι μια χρονιά που αφήνει τους Ναπολιτάνους με ανάμεικτα συναισθήματα, και κυρίως συναισθήματα πικρίας καθώς έφτασαν πολύ κοντά στο να κατακτήσουν την Serie Α αλλά δεν τα κατάφεραν. Στο παρελθόν η ιστορική ομάδα της Νότιας Ιταλίας, κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα 2 φορές, σπάζοντας έτσι την κυριαρχία των ομάδων του Βορρά. Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, και συγκεκριμένα στο μακρινό 1904, 2 άνδρες, ο William Poths και ο ναπολιτάνος ο Ernesto Bruschini, ίδρυσαν την ποδοσφαιρική ομάδα της Νάπολι. Σε αυτό συνέβαλλε η καταγωγή του πρώτου από την Αγγλία, καθώς μετακομίζοντας στη Νάπολη έφερε μαζί πολλά από τα έθιμα της πατρίδας του, ένα εκ των οποίων ήταν το ποδόσφαιρο όπου παιζόταν εκεί από το 1847. Ιστορικής σημασίας είναι το γεγονός πως η Νάπολι μαζί με το πλήρωμα ενός αγγλικού πλοίου με όνομα «Arabic», δώσανε το πρώτο παγκόσμιο φιλικό λίγο μετά την ίδρυση των πρώτων. Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1921 δημιουργήθηκε η Internaples από την οποία το 1926 βγήκε η Associazione Calcio Napoli. Από τότε άλλαξε κι άλλες φορές το όνομα της λόγω χρεών και άλλων οικονομικών προβλημάτων, ώσπου το 2006 με τον τωρινό της πρόεδρο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις πήρε το όνομα που έχει έως σήμερα, και είχε και στη μεγαλύτερη διάρκεια της ιστορίας της, Societa Sportiva Calcio Napoli (SSC Napoli).

Η Νάπολι όπως γράφτηκε και πιο πάνω, έχει κατακτήσει 2 φορες το Πρωτάθλημα Ιταλίας (1986-87, 1989-90), καθώς έχει κερδίσει και 5 κύπελλα Ιταλίας (1961-62, 1975-76, 1986-87, 2011-12, 2013-14), 2 Σούπερ Καπ Ιταλίας (1990, 2014) και 1 Κύπελλο UEFA (1988-89). Επίσης αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί πως στις βαθμολογίες της UEFA τον Ιάνουαριο του 2016, η Νάπολι θεωρήθηκε η 8η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη καθώς και 2η μεγαλύτερη λέσχη στην Ιταλία. Ακόμα κατέχει το 4ο μεγαλύτερο fanbase στην Ιταλία με βάση τον αριθμό και τον ενθουσιασμό των οπαδών.

Όπως θα γνωρίζουν οι περισσότεροι, όταν αναφέρεται το όνομα της Νάπολι, αυτομάτως έρχεται στο μυαλό του καθενός ένα συγκεκριμένο όνομα ποδοσφαιριστή, το οποίο δεν είναι άλλο από το όνομα του Diego Armando Maradona.Ο Maradona, το μεγαλύτερο όνομα στο ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή, οδήγησε τη Napoli στις μεγαλύτερες επιτυχίες της και την εδραίωση της στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ελίτ. Μαζί του η Νάπολι κατάφερε να σπάσει την κυριαρχία του βορρά ή αλλιώς την «Τριάδα του Βορρά», που δεν ήταν άλλη από τις Γιουβέντους, Ίντερ και Μίλαν, και αυτός είναι και ο λόγος που οι οπαδοί της Νάπολι έχουν κακές σχέσεις με τους οπαδούς αυτών των ομάδων. Βέβαια η μεγαλύτερη αντιπαλότητα των οπαδών της Νάπολι είναι με τους ultras της Λάτσιο λόγω της τεράστιας ιδεολογικής διαφοράς τους.

Πολλοί θα έχουν ακούσει ότι το «παρατσούκλι» των οπαδών της Νάπολι είναι Partenopei, λίγοι θα ξέρουν ότι στα ελληνικά μεταφράζεται Παρθενόπη, και ελάχιστοι θα γνωρίζουν την ιστορία πίσω από αυτό το προσωνύμιο. Οι ρίζες από αυτό το παρατσούκλι, μας κάνουν να ανατρέξουμε στην ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στην Οδύσσεια του Ομήρου, κατά την οποία ο Οδυσσέας διέσχιζε την περιοχή των Σειρήνων ενώ αυτές προσπαθούσαν με το τραγούδι τους να τον παγιδεύσουν μαζί με τους συντρόφους του. Σύμφωνα με το μύθο, ο Οδυσσέας τις προσπέρασε και η Παρθενόπη έπεσε στη θάλασσα και αυτοκτόνησε καθώς δεν κατάφερε να τον κάνει να ενδώσει στο θέλγητρο της φωνής της. Στη συνέχεια ξεβράστηκε σε μια παραλία της Ν. Ιταλίας και οι κάτοικοι πήραν το σώμα της, το ενταφίασαν και γύρω ίδρυσαν μια νέα πόλη, τη Νάπολι, και αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που τους αποκαλούν με αυτό το όνομα.

Στα πιο πρόσφατα νέα του συλλόγου, μετά τη λύση της συνεργασίας της ομάδας με τον Μαουρίσιο Σάρι μετά από 3 χρόνια, ο επόμενος προπονητής της ομάδας των Partenopei θα είναι ο Κάρλο Αντσελότι, με τον οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα έκλεισε συμβόλαιο για 2 χρόνια με την ομάδα του Αουρέλιο ντε Λαουρέντις. Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα καταφέρει να συνεχίσει την εκπληκτική δουλειά του προηγούμενου προπονητή και αν θα κατακτήσει το πρωτάθλημα Ιταλίας, όπου είναι η μεγαλύτερη επιθυμία του προέδρου του συλλόγου. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα φυσικά θα αργήσει να έρθει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον Κάρλο Αντσελότι να ηγείται του πάγκου της Νάπολι, αλλά και με τις υπόλοιπες μεγάλες ιταλικές ομάδες που δείχνουν ότι συνεχώς βελτιώνονται και με την Γιουβέντους όπου είναι η πρωταγωνίστρια ομάδα κάθε χρόνο, δε θα αργήσουμε να ξαναδούμε μια πολύ ανταγωνιστική Serie A.