Εσύ θα ξεπουλιόσουν για ένα ζευγάρι κάλτσες;

Η πιο κατακριτέα κίνηση για έναν ποδοσφαιριστή τον 21ο αιώνα είναι αναμφίβολα το ταξίδι για άγνωστους ποδοσφαιρικά προορισμούς με αντάλλαγμα ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Σε περίπτωση που ο εν λόγω αθλητής δεν βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, ο φίλαθλος κόσμος, αδυνατεί να βρει ελαφρυντικά για την έλλειψη δίψας για πρωταθλητισμό. Hulk, Jackson Martinez, Oscar, Witsel, Carrasco, Gaitan, Paulinho είναι μερικοί από αυτούς που έκαναν ανάλογα ταξίδια και θυσίασαν χρόνια από τη καριέρα τους στο βωμό του εύκολου χρήματος.

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να μπεις στη θέση τους, 8ψήφια ποσά το χρόνο, μία πολύ καλή και σίγουρη ζωή συνθέτουν ένα μοτίβο που δύσκολα κάποιος θα απέρριπτε. Δεν είναι βέβαια και το μόνο στοιχείο που δείχνει ότι το ποδόσφαιρο πλέον δεν είναι το ίδιο ρομαντικό όσο κάποτε. Για αυτό φταίει σίγουρα η εμπορική άνθηση του αθλήματος, οι ποδοσφαιριστές, τα σωματεία και ίσως και εσύ ο φίλαθλος.

Αφού φτάσαμε λοιπόν στο κομμάτι των φιλάθλων αναρωτήσου κάτι. Αν αύριο ερχόταν κάποιος επενδυτής και σου έταζε πρωταθλήματα, διακρίσεις ακόμα και ευρωπαϊκές επιτυχίες με εγγυήσεις για την ομάδα σου πως θα αντιδρούσες; Αν μετά συμπλήρωνε πως για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να αλλάξει το όνομα της ομάδας, το έμβλημα, το χρώμα, οι ποδοσφαιριστές και όλοι οι εργαζόμενοι; Αν σου έλεγε πως το μόνο πράγμα που θα σου θύμιζε την αγαπημένη σου ομάδα θα ήταν το χρώμα των καλτσών του τερματοφύλακα σου στα εκτός έδρας ματς;!

Το ημερολόγιο δείχνει 6 Απριλίου του 2005, μια μέρα που σημάδεψε για πάντα τους φίλαθλους της άλλοτε φιναλίστ του Uefa, Αούστρια Σάλτσμπουργκ. Η εταιρία ενεργειακών ποτών Red bull έχει αποφασίσει να κάνει το μπάσιμο της στο ποδόσφαιρο, αγοράζοντας την άλλοτε σπουδαία Αούστρια. Οι προθέσεις της εταιρίας δεν φάνηκαν εξ’ αρχής τόσο ευγενικές. Όλοι μιλούσαν για μία ομάδα από το μηδέν, τίποτα δεν θα θύμιζε την παλιά Αούστρια. Οι φίλαθλοι αντιδρούν, και ζητούν έστω να κρατήσει η ομάδα το χαρακτηριστικό, ιστορικό μωβ χρώμα της. Η διοίκηση απαντάει λέγοντας πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι, η εκτός έδρας εμφάνιση του τερματοφύλακα να περιλαμβάνει μωβ κάλτσες ως φόρο τιμής. Η ρήξη πλέον έχει επέλθει.

Τίποτα δεν συνδέει συναισθηματικά τους φιλάθλους με την εμπορικότητα της νέας Σαλτσμπουργκ. Τίποτα δεν τους θυμίζει την μεγάλη τους αγάπη του παρελθόντος. Υπάρχουν αυτοί που η δίψα τους για επιτυχίες και λούσα υπερνικά τα συναισθήματα τους και έτσι το σχίσμα έχει επέλθει και στις τάξεις των οπαδών της. Οι μεν “rot” υποθάλπουν την red bull αποτελώντας τον βασικό πηρύνα τον οπαδών την ομάδας εώς και σήμερα. Για τους “veilchen” το ποδόσφαιρο δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.

Μετά από εκείνη την ημέρα του Απριλίου, η μεγάλη τους αγάπη δεν θα υπάρχει πλέον. Σε 24 ώρες η 72 χρόνων ιστορία της θα ταυτιστεί με μια ομάδα που δεν έχει κανένα κοινό με τα όσα εκείνη είχαν πετύχει για δεκαετίες. Η νέα διοίκηση δηλώνει πως η ιστορία του συλλόγου ξεκινά το 2005 όταν και η Red bull ανέλαβε το σύλλογο. Η μόνη λύση πλέον είναι να δημιουργήσουν μόνοι τους τον σύλλογο τους, από την αρχή με στόχο, να μην αφήσουν να πεθάνει το ποδόσφαιρο για αυτούς.

Δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά, και το ποδόσφαιρο το ίδιο αποδεικνύει πως δεν είναι και τόσο ρομαντικό. Η Red Bull Salzburg έχει πετύχει αρκετά από όσα υποσχέθηκε κατακτώντας πρωταθλήματα, κύπελλα και κάνοντας καλές πορείες στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Από την άλλη η ΣΦ Αούστρια Σάλτσμπουργκ η νεοσύστατη ομάδα των νοσταλγών της παλιάς Αούστριας, αμφιταλαντεύεται στις τοπικές κατηγορίες του Αυστριακού πρωταθλήματος. Το γεμάτο 2.500 θέσεων γήπεδο στα ματς 4ης και 5ης κατηγορίας γεννά την απορία, αν η αγάπη των φιλάθλων διχάστηκε ποτέ, αν το ποδόσφαιρο ήταν ποτέ ρομαντικό ή ο κόσμος ξεπούλησε τον ρομαντισμό του.