Ένας σύλλογος κόντρα στο κατεστημένο

Στο Αμβούργο της Γερμανίας υπάρχει ένας σύλλογος διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Ένα club που συνδυάζει το ποδόσφαιρο με την punk κουλτούρα και έχει πάρει επίσημα θέση ενάντια στον ρατσισμό τον φασισμό και τον σεξισμό. Πρόκειται για την FC St. Pauli. Η ουσία κάθε σωματείου στο ποδόσφαιρο βρίσκεται πάντα στο κοινό προς το οποίο απευθύνεται. Το οπαδικό κίνημα της γερμανικής ομάδας αποτελούν ως επί το πλείστον άνθρωποι με μια ιδιαίτερη φιλοσοφία, άνθρωποι αντισυμβατικοί, ροκάδες, οι οποίοι έχουν δώσει στο ποδόσφαιρο και στον σύλλογο τους ένα διαφορετικό νόημα.

Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του 1980, όταν στην συνοικία Reeperbahn του Αμβούργου, δημιουργήθηκε μια ομάδα οπαδών με αριστερές αντιλήψεις και πολλή τρέλα. Σήμα κατατεθέν τους η νεκροκεφαλή με δύο κόκκαλα. Ως άλλοι «πειρατές του ποδοσφαίρου» οι οπαδοί της St. Pauli άρχισαν να δρουν αντισυμβατικά. Η ομάδα τους έγινε η πρώτη στην Γερμανία η οποία απέκλεισε επισήμως την ακροδεξιά ιδεολογία από τα γήπεδα στα οποία αγωνιζόταν και στα τέλη της επόμενης δεκαετίας τα sold out των εισητηρίων για τους εντός έδρας αγώνες ήταν πολύ συχνό φαινόμενο. Δείγμα της ιδιαιτερότητας των εν λόγω οπαδών αποτελεί η υπερηφάνεια τους για την μεγαλύτερη οπαδική βάση γυναικών στην Γερμανία αλλά και το ότι το 2002 αφαιρέθηκαν διαφημίσεις γνωστού περιοδικού καθώς σύμφωνα με τους ίδιους περιείχαν σεξιστικό περιεχόμενο. Έρευνες έχουν δείξει πως ανά την Υφήλιο πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι δηλώνουν υποστηρικτές του club, ενώ παρά το ότι η ομάδα αγωνίζεται πλέον σε χαμηλότερες κατηγορίες, στο γήπεδο έχει πάντα κόσμο.

Αγωνιστικά, η ομάδα δεν υπήρξε κάτι το ιδιαίτερο, αγωνιζόμενη συνήθως σε χαμηλές κατηγορίες και όχι στην Bundesliga. Αυτό όμως είναι κάτι που ενισχύει την μοναδικότητα αυτού του συλλόγου, του οποίου οι οπαδοί θέλουν να περάσει το μήνυμα πως η πραγματική αγάπη και το πάθος για μια ομάδα δεν χρειάζονται γήπεδα και παίκτες εκατομμυρίων στις υψηλότερες κατηγορίες. Αυτοί αρκούνται με απλό ποδόσφαιρο, αλκοόλ και ροκ μουσική παίρνοντας θέση ενάντια στο κατεστημένο αλλά και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (against modern football).