Από την Τούμπα στο Σάντερλαντ κατά λάθος

Ανά τα χρόνια, πολλοί Cult ποδοσφαιριστές έχουν περάσει από Ελληνικές ομάδες. Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις. Το Scouting στις μέρες μας, έχει γίνει ιδιαίτερα εύκολο σε σχέση με το παρελθόν. Πλέον είναι πολύ απλό, για τον οποιοδήποτε, να παρακολουθήσει στιγμιότυπα, ποδοσφαιριστών από κάθε γωνιά του πλανήτη και να μπορεί να εκφράσει μια γνώμη με βάση ακράδαντα στοιχεία. Τι συνέβαινε όμως πριν μερικά χρόνια; Πόσο εύκολο για μία ομάδα ήταν να ανακαλύψει ταλέντα από την Λατινική Αμερική;

Τη χρονιά 1998-99 ο Άγγελος Αναστασιάδης βρισκόταν στον πάγκο του δικέφαλου του Βορρά και εισηγείται την απόκτηση του Milton Nunez. O βραχύσωμος επιθετικός γνωστός και ως Τyson λόγω της ομοιότητας του με τον boxer υπογράφει στον ΠΑΟΚ μετά από καριέρα σε Ονδούρα από όπου και καταγόταν, Ουρουγουάη και φυσικά στο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Γουατεμάλας.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν με ένα ποσό κοντά στα 700.000.000 δραχμές, έχει βρει το συμπαραστάτη στην επίθεση του για να πλαισιώσει τον Adolfo Vallencia. Ο Nunez από τις πρωτες εμφανίσεις του δεν πείθει. Πολλές φήμες οργιάζουν. Εικάζεται από τα ΜΜΕ ότι ο παίχτης δεν έχει παίξει ποτέ στη Νασιονάλ της Ουρουγουάης αλλά σε τοπική ομάδα με παρόμοιο όνομα. Με τα πολλά ο Αναστασιάδης τον εμπιστεύεται για 11 ματς. Ο Nunez δεν καταφέρνει όχι απλά να σκοράρει αλλά ούτε έστω να φανεί απειλητικός.

Το πρωτάθλημα θα τελειώσει. Ο Nunez έχει ακόμα συμβόλαιο αλλά ο ΠΑΟΚ θέλει επειγόντως να τον ξεφορτωθεί. Μια λύση συμβολαίου θα ακουγόταν καλή ιδέα, αλλά όχι. Από το πουθενά θα έρθει πρόταση από την Σάντερλαντ η οποία δίνει πολύ καλά λεφτά για να τον αποκτήσει. Πλέον τίποτα στην υπόθεση του Nunez δεν βγάζει νόημα. Χωρίς πολλά πολλά ο ΠΑΟΚ τον βάζει στο αεροπλάνο και τον στέλνει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Στην Σαντερλαντ θα γίνει αστικός μύθος. Λόγω ύψους και κακής απόδοσης θα γίνει αφορμή για ανέκδοτα. Δύο εμφανίσεις συνολικά και φυσικά κανένα τέρμα. Η κριτική που δέχεται η διοίκηση για την κακή αυτή μεταγραφεί ανεβάζει της πιέσεις. Το γεγονός αυτό κάνει τον τότε πρόεδρο της ομάδας να ομολογήσει πως η μεταγραφή έγινε κατά λάθος. Στα βίντεο οι σκάουτερς της Αγγλικής ομάδας είχαν παρατηρήσει τον Vallencia, τον έτερο επιθετικό των Ασπρόμαυρων και όχι τον Nunez, μα λόγω ομοιότητας το λάθος δεν αποφεύχθηκε.

Μία ακόμα καλτ ιστορία για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είχε μόλις γραφτεί. Με εφόδιο την μεταγραφή του σε ομάδα της Premier league ο άσσος από τις Ονδούρες, θα κερδίσει πολλές ευκαιρίες σε ομάδες της Λατινικής Αμερικής. Σε ηλικία 43 ετών θα σταματήσει το ποδόσφαιρο μετά από μεγάλη χρονικά καριέρα και συμμετοχή σε 19 συλλόγους. Μετά από πολλά χρόνια και με την πίεση που του είχε ασκηθεί για τόσο καιρό, ο Nunez παραδέχτηκε πως από λάθος βρέθηκε στην Αγγλική ομάδα, γράφοντας έτσι έναν όμορφο επίλογο σε μια εξίσου cult ιστορία.